Inleiding

Binnen de drie principes wordt het verkrijgen van inzichten als een belangrijk onderdeel beschouwd. In deze blog leg ik uit wat die inzichten zijn en wat er nodig is om ze te krijgen. Afsluitend geef ik een aantal voorbeelden van inzichten die ik zelf verkreeg gedurende mijn ontdekkingstocht van de drie principes. Helemaal onderaan staat een "offer you can't refuse!"

Wat zijn inzichten?

Een inzicht binnen de drie principes is in feite een realisatie. Je realiseert je ineens dat je op een (ver)nieuwe(nde) manier tegen een gedachte, uitdaging, probleem aankijkt, waardoor zelfs je ervaring van je realiteit kan veranderen. Vaak gaat een inzicht gepaard met een gevoel van opluchting. Je kent ze wel:

 • Ineens snap je waarom je partner of jijzelf reageert zoals zij/hij/jij reageert…
 • Je hebt een poos zitten worstelen met een bepaald probleem en ineens krijg je een idee hoe je het kunt oplossen…
 • Je ziet ineens dat wanneer je anders tegen een bepaalde situatie aankijkt, je volledige perspectief verandert, zelfs de situatie ziet er nu anders uit…
 • Je wordt uitgedaagd om iets bijzonders te doen, iets wat je meestal niet zoveel doet, en dat blijkt ineens zomaar zonder enige moeite uit je te komen!

Eigenlijk zou je dat veel meer in je leven willen meemaken, omdat het leven dan ineens met minder moeite lijkt te verlopen. Toch lijkt er iets te zijn dat die continue stroom van inzichten in de weg zit en in de praktijk is dat toch meestal jouw begrip van hoe het menselijk systeem werkt.

Wanneer heb je inzichten?

Meestal als je in relatieve rust verkeert of weinig stress hebt:

 • Onder de douche
 • Tijdens het sporten
 • Als je nét wakker wordt
 • Wanneer je aan het doezelen bent gedurende de dag
 • Als je lekker in je vel zit
 • Als je iets leuks aan het doen bent

Je hebt dan ineens een “helder moment” waarin je ineens “ziet” wat er aan de hand is, hoe een situatie kunt oplossen of bijvoorbeeld een creatieve ingeving.
Die situatie van “helderheid” kun je cultiveren door het toepassen van het begrip van de drie principes.

Hoe krijg je dan meer inzichten?

Door je stress niveau te minimaliseren. Omdat je stress niveau omhoog gaat zodra je minder dan neutrale gedachten voedt, helpt het om geen aandacht te besteden aan die minder dan neutrale gedachten. Dat betekent niet dat je dan kunt leren om voortaan in volkomen verrukking door het leven te gaan, maar je kunt je (overmatige) stress aanzienlijk verminderen. We blijven mensen, immers, en een zekere mate van stress is zeker niet onnodig.

Jij bepaalt, te allen tijde, of je aandacht besteed aan gedachten die je minder dan neutraal laten voelen. Dat is je kompas. Voel je je minder dan neutraal, realiseer je dan dat de achterliggende gedachte je niet dient. Druk hem niet weg, vervang hem niet door een positieve gedachte, maar besteed er eenvoudigweg geen aandacht aan. Je zult merken dat er dan weer een nieuwe gedachte komt. Als die je beter laat voelen, dan is dat ok. Zo niet, herhaal het voorgaande en laat hem met rust.

Zo ontstaat er rust in je mentale systeem, en ontstaat er ruimte voor jouw inzichten.

Voorbeelden van inzichten

Onderstaand een paar voorbeelden van inzichten die mij de afgelopen jaren geholpen hebben:

 • Het inzicht dat minder dan neutrale gedachten me alleen een paar negatieve dingen opleveren: ik voel me minder goed (verhoogde stress) en het kost bakken energie. Als het dan zo ver is, accepteer ik dat en ga ik door met mijn werk.
  Dat levert een veel hogere productiviteit op. Je hebt geen idee wat dat met je gemoedsrust doet
 • Doordat ik begrijp hoe het menselijk systeem werkt, kan ik met veel meer mededogen omgaan met anderen die dat nog niet begrijpen. Dat maakt mij prettiger in de omgang. Dat geeft mij het vertrouwen dat ik in vrijwel iedere situatie een verbinding kan maken met mensen. Dat is vroeger nog wel eens anders geweest.
 • Dit is een grote. Ik heb jaren geleden een ernstig verkeersongeval gehad. Dat betekende het einde van mijn ambitieuze zakelijke carrière voor mij. En hoewel ik na mijn ongeluk nog een heel aardige zakelijke carrière heb neergezet, zijn mijn leeftijdsgenoten (en familie) mij allemaal voorbij gestreefd. Dat “wrong” af en toe nog wel wat. In de zomer van 2018 realiseerde ik me op een zonnige dag in de tuin dat ik altijd wel ok was, met of zonder die hoge positie. Er valt dan een hele reeks van wrok, jaloezie, onzekerheid, boosheid en teleurstelling van je af.
 • Bewustzijn. Je hebt werkelijk geen idee wat het met je doet als je gaat realiseren dat jij steeds weer via je denken jouw ervaring in de wereld creëert. Dat jij, en alléén jij verantwoordelijk bent voor wat jij in jouw realiteit opneemt. En kunt weglaten.

Wil jij ook onderzoeken wat dit begrip voor jou kan betekenen? Bezoek mijn website, schrijf je daar in voor mijn maillist of gratis live webinars (er is er elke twee weken op dinsdagavond eentje), of plan een afspraak direct in mijn on-line agenda! (zie onderstaande knop)

En nou komt ie: Wil je een gevoel krijgen bij wat dat voor mij betekend heeft en snuffelen aan wat dat voor jou kan betekenen?
Iedere lezer van deze blog bied ik een gratis coaching gesprek aan van 1,5 uur.
Je kunt hem onderstaand boeken in mijn on-line agenda, of contact opnemen via de gebruikelijke onderstaande kanalen. De sessie kunnen we 1-op-1 doen of via Zoom. Laat deze kans niet voorbij gaan!

Swier Miedema

https://swierscoaching.com
swier@swierscoaching.com
tel.: +31 6 125 25 642

Inzichten