Het "hoe" van de drie principes bestaat feitelijk niet. Dat komt omdat, wanneer je met het "hoe" bezig gaat, je op zoek gaat naar een manier om de principes toe te passen. Echter, het gedachtegoed van de principes is geen methode of manier van werken, maar een beschrijving van hoe het menselijk systeem echt werkt. En een beschrijving kun je niet uitvoeren.

Het gaat dus helemaal niet om het "hoe" maar veel meer om het "wat". Het gaat er in essentie om dat je langzaam maar weker bewust wordt van welke gedachten je hinderen. Zodra je die gaat "betrappen", kun je er ook geen aandacht meer aan besteden. En kan zomaar je helderheid ontstaan, omdat je begrijpt dat het geen zin heeft om je steeds zorgen te maken over dingen die ooit gebeurt zijn, maar je nu niet meer kunnen benadelen of dat je geen zorgen meer hoeft te maken over dat wat nog gaat gebeuren, maar waar je toch geen idee van hebt.