Inleiding

"Je ziet het pas als je het door hebt." (Cruyff) is een uitspraak die nog veel meer de spijker op zijn kop slaat dan we ons vaak realiseren. Einstein formuleerde dat iets anders: “We kunnen een probleem niet oplossen met de denkwijze die het veroorzaakt heeft.” Van de week had ik een inzicht over het begrijpen van de werking van de drie principes.

De vraag (je ziet het pas als je het doorhebt)

Ik vraag me al een tijdje af hoe het komt dat mensen na blootstelling aan de drie principes “ineens” een fundamentele verandering doormaken, die nog duurzaam is ook.

En van de week realiseerde ik me ineens waarom. De mensen die ik inleid in de drie principes melden heel vaak: "Er is niets veranderd nu, maar tegelijkertijd is ook alles veranderd!". De trigger voor mij was het feit dat mensen die ik meenam in het begrip van de drie principes, zich vaak niet meer kunnen herinneren wat hen eerder belemmerde om die belemmerende overtuiging achter zich te laten! Die gedachte lijkt dan wel gewist!

Voorbeelden

Een aantal bijzondere voorbeeld-effecten van inzicht in de drie principes:

  • Een stand-up comedian met paniekaanvallen  (ook op het podium!) kan na vier gesprekken zeggen: "Ik kan er nu mee omgaan.".
  • Een jonge regisseuse snapt na één gesprek dat ze negatieve overtuigingen over zichzelf kan laten vallen.
  • Een werkneemster verlaat een beperkende geloofsovertuiging, scheidt van haar echtgenoot, bouwt een nieuw leven op, zónder dat haar werkgever daar last van heeft, én ze ontwikkelt zich nog professioneel ook!
  • Een jonge vrouw met depressieklachten (waarvoor ze alle reden had) die na vier gesprekken tegen me zegt: "Ik ben weer opgeknapt, en ga nu samen met een vriend een eigen bedrijf opzetten.
  • Een jonge man met een zware burn-out (inclusief fysieke klachten), laat na zes  gesprekken zijn burn-out achter zich.
  • Een vrouw met angstpsychoses gaat na een klein jaar uit eigen beweging naar de 'Walibi Fright Night",  doorstond het volledige programma met behulp van inzichten van de drie principes. Het bizarre is hier dat haar vriendin, die geen psychische klachten heeft, het programma niet heeft afgemaakt, ze vond het te eng.

Mijn inzicht (je ziet het pas als je het doorhebt)

En van de week "zag" ik het, zodat ik het beter kan uitleggen. Deze mensen hebben het allemaal "doorgekregen" dat ze niet meer afhankelijk zijn van hun gevoelens, dat ze snappen dat aan hun gevoelens hun eigen gedachten ten grondslag liggen. Dat geeft ze de mogelijkheid om met de klachten die ze ervoeren om te gaan. Ze kunnen immers zelf bepalen welke gedachten ze willen ervaren? En dan is het effect dat ze de oorzaken van die klachten gewoon vergeten. Omdat ze in een iets andere bewustzijnsstaat komen, en de eerdere oorzaken niet meer “zichtbaar” zijn. Het mooie is, daar hoef je niets voor te doen, dat regelt je brein automatisch (ook fysiek) voor je.

Zolang je dus geen inzicht hebt gekregen in "het menselijke systeem", zijn je huidige klachten lastig kwijt te raken, omdat wij geleerd hebben op zoek gaan naar het "hoe je het op moet lossen". Daar gaat het nooit om. Je kunt er rustig op vertrouwen dat jouw innerlijke wijsheid samen met jouw persoonlijk denken het “hoe” wel invult. Realiseer je wat er is, en zorg dat dat in overeenstemming is met wie jij wilt zijn.

Conclusie (je ziet het pas als je het doorhebt)

In het begrip van de drie principes is er geen voorschrift "hoe" dingen te doen, er is alleen maar een beschrijving van wat het menselijk systeem is. En omdat dat systeem altijd zo werkt, geeft dat mensen inzicht in zichzelf en wordt het leven ineens -in zekere zin- voorspelbaar. En dat geeft rust.

Maar omdat mensen die zo’n inzicht (nog) niet krijgen, ook niet de ervaring hebben dat de oorspronkelijke oorzaak feitelijk “gewist” is, blijft de werking van de drie principes nog even lastig uit te leggen. "Je ziet het pas als je het doorhebt." Wordt vervolgd.

Wil je hiermee aan de slag?

Wil je begrijpen hoe je bij klachten je veerkracht kunt verhogen met de drie principes? Kijk dan hier, voor een korte beschrijving. Wil je meer lezen, schrijf je dan in voor mijn maillist (onderaan de pagina) dan ontvang je het E-book gratis. Je kunt ook op deze pagina het E-book aanvragen. Je kunt ook kijken op de site van Sydney Banks, de man die verantwoordelijk was voor de oorspronkelijke formulering van de drie principes. Hier vind je materiaal van het oorspronkelijke gedachtegoed.

Je ziet het pas als je het doorhebt