De briljante hork

De briljante hork - Het kan anders!

Je hoeft die briljante hork niet te ontslaan… hij kan geholpen worden!

Inleiding.

Je kent ze vast wel, die mensen die je zo af en toe tegenkomt in organisaties: briljant, maar oh zo moeilijk om mee te werken. De briljante hork. Het lijkt wel of ze nauwelijks een EQ en/of SQ hebben. Hij drijft mensen tot wanhoop met zijn onaangepaste gedrag, maar hij is zó waardevol voor de organisatie. Want hij haalt altijd resultaten.
Als leidinggevende wil je hem niet kwijt, maar het team om hem heen heeft allemaal last van zijn “moeilijke gedrag”. Dat neemt soms zulke vormen aan dat mensen hem gaan ontwijken of zelfs de organisatie verlaten. Dat kost commerciële kansen en leidt tot héél veel stress. Maar het kan anders.

Kosten.

Heel vaak leidt het “gedoe” uiteindelijk tot de beëindiging van een dienstverband van de briljante hork. Waardoor men binnen de organisatie weer opgelucht ademhaalt. Maar ja, het vertrek van die briljante hork kost je in de praktijk minstens 40-200% van zijn jaarsalaris (zoals een snelle scan via Google laat zien). Het vervelende is, hij neemt een macht aan kennis en vaardigheden met zich mee. Je moet er niet aan denken dat die in het slechtste geval in de handen van je concurrent terecht komt! En die kennis heb je niet zomaar vervangen.

Daarnaast leidt zijn gedrag tot veel stress binnen de organisatie, waardoor de mensen om hem heen suboptimaal gaan functioneren.

(Inter)menselijk vlak.

Ook op het (inter)menselijke vlak levert dit pijnpunten op. De briljante hork voelt zich “afgeschreven”, want hij beoordeelt zichzelf in belangrijke mate op dat wat hij voor de organisatie opbrengt. Hij kan vanuit zijn overtuiging (nog) volstrekt niet begrijpen wat voor een ravage hij achterlaat op het sociale en intermenselijke vlak.

Ook de mensen om hem heen hebben “last” van die briljante hork. Door zijn gedrag wordt veel irritatie en frustratie opgebouwd, en lopen ondergeschikten continue op eieren. Afgezien van wat dit met die mensen geestelijk doet, zorgt dit er ook voor dat het netwerk om hem heen suboptimaal gaat functioneren. En in het ergste geval ga je anderen verliezen die je misschien wel helemáál niet kwijt wilt!

De schade wordt dus in een breder perspectief opgebouwd.

Het effect.

Wat is wijsheid? De briljante hork ontslaan of niet?

Meestal leiden een serie van conflicten uiteindelijk tot het ontslag van de briljante hork. En dat is jammer voor jou als ondernemer. Afgezien van het feit dat je een forse hoeveelheid kennis en ervaring verliest, moet je ook diep in de buidel tasten om een vervanger te vinden, nieuwe kennis en ervaring op te bouwen, je lopende projecten geregeld te krijgen, en moet je je bestaande team persoonlijk ondersteunen.

Ook voor "de hork" is dit naar. Hij wordt niet bevestigd in zijn deels toch goede functioneren, en dit kan leiden tot een verharding van zijn gedrag, waarmee hij zichzelf alleen maar meer voor de voeten loopt.

Aan de andere kant hebben “niet horken” heel veel sociale en emotionele last van de hork. Dat kan leiden tot allerlei suboptimalisatie. In het beste geval zullen “gewone” medewerkers hem gedogen, maar lijden onder zijn aanpak. Waardoor je productiviteit en effectiviteit verliest, en mensen met minder plezier naar hun werk gaan.  In het slechtste geval levert het functioneren van je briljante hork negatieve disruptie op. Zo erg zelfs dat de besten onder hen mogelijk om zich heen gaan kijken. En dat wil je niet als ondernemer.

Het kan anders.

Sinds kort is er een begrip dat zelfs de verschrikkelijkste briljante hork op andere gedachten kan brengen. Dat kan in een betrekkelijk korte doorloopperiode van ca. een week. Het is intensief, maar effectief. En kost je slechts een fractie van de kosten die je kwijt bent als je je briljante hork vervangt. Sterker nog, na dit programma is de briljante hork meestal geen hork meer, maar gewoon briljant. Waarmee jij een lastig probleem hebt opgelost en verder kunt gaan met ondernemen, en al je medewerkers je dankbaar zullen zijn.

Ik ontwerp het programma steeds weer specifiek op de briljante hork. Dat is dus maatwerk. Wil je weten waar het programma het meest op lijkt? Kijk dan even hier: Link. (Dit is een programma voor “niet-horken”, de prijs voor een “hork” zal hoger zijn en het programma iets langer. Het effect is hetzelfde.)

Er is één belangrijke voorwaarde: de briljante hork moet zelf mee willen werken, en betrokken zijn om de issue op te lossen.

Heb je interesse? Ik kom graag met je in gesprek. Klik hier om een bericht achter te laten. Ik reageer zo snel mogelijk.