Ik werk sinds een paar maanden voor een klein familiebedrijf, met ongeveer 30 medewerkers. Een paar medewerkers zijn lid van de familie, maar de meesten niet. Ik ben als specialist ingehuurd, maar er is eigenlijk te weinig specialistisch werk voor mij, dus ik pak allerlei andere dingen op. Dat doe ik goed, ik ben sneller dan veel mensen om me heen, en ik vind de variëteit leuk. Ik word graag uitgedaagd.
Waar ik me wel wat zorgen over maak, is dat ik merk dat veel collega’s veel minder doen dan ze kunnen doen. Het lijkt wel of iedereen een beetje op de rem staat, en dat mijn harde werken weerstand oproept. Het lijkt er zelfs wel op dat de nieuwelingen de minder leuke klussen krijgen toegeschoven. Ik denk erover om er wat over te zeggen, maar ik heb er geen zin in om problemen te maken. Ik zou ook weg kunnen gaan, maar dat heb ik al eerder gedaan en dan ga ik er waarschijnlijk ook achteruit op in salaris. Verder moet ik me dan weer helemaal opnieuw een plekje veroveren, en de kans is groot dat ik tegen hetzelfde probleem aanloop.
Wat moet ik doen?
Het is goed dat je ziet dat er een patroon ontstaat van het ontvluchten van situaties die niet ok voelen voor jou. Je wil je graag zo goed mogelijk inzetten voor je nieuwe werkgever, maar je wordt gevoelsmatig gehinderd door je collega’s. Het vervelende daarvan is, dat doordat je het opmerkt, je steeds meer dingen opmerkt en je steeds meer “vreemdeling” gaat voelen. Dat vreet aan je werkplezier, waardoor je steeds meer dingen gaat zien en het “vreemdeling-gevoel” van kwaad tot erger gaat.
Er tegenin gaan heeft weinig zin, want je moet dan tegen de gevestigde orde opboksen. Meegaan met wat iedereen doet heeft een negatief effect op je werkplezier. Weggaan betekent dat je in een volgende baan waarschijnlijk tegen hetzelfde probleem aanloopt en mogelijk tegen een lager salaris.
Ik stel het volgende voor: Maak een lijstje van de dingen die volgens jou beter kunnen. Zet ze op volgorde van de dingen die volgens jou het meest opleveren. Ga vervolgens op zoek naar manieren om dat handiger, slimmer, beter, sneller te doen, maar, en nu komt het: zorg ervoor dat iedereen die daarbij betrokken is, er voordeel bij heeft. Dan zoek je een collega (liefst ééntje van de oude garde) uit, die wat minder vast zit in zijn werkwijze en die flink baat heeft bij de verbetering. Laat hem zien wat de veranderde werkwijze hém oplevert. Vervolgens stap je achteruit en kijk je hoe deze olievlek zich verspreidt. Laat hem zelfs met de eer gaan strijken, het gaat erom dat jij bereikt hebt wat je wilt: een beter resultaat en minder frustratie! (Mensen zijn niet dom: die krijgen op een gegeven moment écht wel in de gaten wie achter die veranderingen zit, maar dan heb jij je positie al opgebouwd!)
Daarmee is je/jullie werkplezier een flinke stap omhoog gegaan, jij gaat aan de slag met het volgende onderwerp op je lijstje… Je werkgever zal je dankbaar zijn.
Geef een reactie