Het Principe van Thought is een gave die de gaven van Mind en Consciousness met elkaar verbindt. Mind zorgt ervoor dat je leeft, Consciousness zorg ervoor dat je je bewust bent en kunt ervaren. Nou heb je nog iets nodig dat die twee met elkaar verbindt, zodat je kunt (re)ageren. Thought zorgt voor ieder moment van mentale activiteit of denken dat in ieders hoofd plaatsvindt. Daarmee kun je -in volledige vrijheid- kiezen wat en hoe je reageert op een ervaring die je hebt. Al je ideeën, concepten, overtuigingen, indrukken, beelden en intuïties worden gevormd met je vermogen tot gedachtevorming. Daarnaast wordt alles wat je voelt en al je emoties gecreëerd door de gave van Thought.

Dat betekent gelijk dat je volledig vrij bent om op alles "wat in je opkomt" te reageren of om ermee aan de slag te gaan. Je bent net zo vrij om er niet  mee aan de slag te gaan of er niet op te reageren. Zo kun je, als je dat wilt, zelf "grip" krijgen op wat jij ervaart, of niet.

Begrijp even goed: de gave is onpersoonlijk, terwijl jouw eigen gedachten puur persoonlijk zijn, net zoals de mijne puur persoonlijk zijn. Daardoor hebben we allemaal onze eigen gedachten, concepten, ideeën, overtuigingen. Dat is wat ons zo verschillend maakt. Wat ons allemaal verbindt, is het feit dat we allemaal over het Principe van Thought kunnen beschikken.

Ons leven wordt bepaald door Thought, wij zijn Thought. Zonder Thought kunnen we niet (re)ageren op de omstandigheden. Soms zeg ik wel: Je hebt Thought nodig om "chocolade te maken" van wat er in en om je heen gebeurt.

"Thought is niet de realiteit;  echter je hebt Thought nodig om je realiteit te creëren".
Uit: The Missing Link: Reflections on Philosophy and Spirit -  Sydney Banks

Wil je hier meer over weten: Op deze pagina leg ik kort uit hoe het begrip werkt. Als je meer wilt lezen, ik heb ook een e-book, wat je hier kunt downloaden. Wil je meer weten over de oorspronkelijke verwoorder en initiator van de drie principes, Sydney Banks, ga dan naar deze site.