In een heel korte beschrijving kun je zeggen: Consciousness zorgt zorgt ervoor dat je dingen ervaart (via je zintuigen), en zorgt ervoor wat je ervaart. Dat klinkt verwarrend maar werkt toch echt zo.

Je hebt je zintuigen nodig om verschijnselen te kunnen gewaarworden. Je gevoel, je zicht, je gehoor, je proefvermogen en je reuk zorgen ervoor dat je dingen kunt waarnemen en je bewust kunt worden van het leven.

Daarnaast is Consciousness het domein van je ziel. Je ziel zorgt ervoor dat iedere gedachte geanimeerd wordt in jouw bewustzijn, zodat je ook gewaar kunt worden. Het is dus een beetje een tweesnijdend zwaard. Consciousness zorgt dat je kunt waarnemen, maar geeft ook bewustzijn van de realiteit die jij "bedenkt" van wat je waarneemt.

Als je een verdrietige gedachte hebt, zorgt Consciousness ervoor dat die gedachte mentaal vorm krijgt en ga je je verdrietig voelen. Omgekeerd werkt ook: heb je een vrolijke gedachte, dan neemt Consciousness die en creëert een vrolijk of blij gevoel.

Consciousness zorgt ervoor dat je bewust wordt van de rol die Thought heeft in het creëren van al je ervaringen. Consciousness zorgt er tevens voor dat je je bewust wordt van de rol die de intelligentie van Mind speelt om jou door het leven te begeleiden.

"Consciousness is het geschenk van het "je bewust zijn".
Uit: The Missing Link: Reflections on Philosophy and Spirit -  Sydney Banks

Wil je hier meer over weten: Op deze pagina leg ik kort uit hoe het begrip werkt. Als je meer wilt lezen, ik heb ook een e-book, wat je hier kunt downloaden. Wil je meer weten over de oorspronkelijke verwoorder en initiator van de drie principes, Sydney Banks, ga dan naar deze site.