Wat is Mind? 3P in 5 series podcast

In deze podcast probeer ik in vijf minuten te verwoorden wat het principe "Mind" is. Heel kort gezegd: "Mind is de intelligente energie achter het leven".

We weten allemaal wel dat er "iets" is wat voor ons zorgt. Mind zorgt ervoor dat jij een levend wezen bent, die vanzelf herstelt. Het zorgt dat vogels "weten" hoe ze naar het zuiden moeten vliegen in de najaarstrek. Dat een eikel "weet" hoe hij moet uitgroeien tot een boom. Maar er is ook een ander belangrijk deel van dit principe wat minder bekend is: dat is de ondersteuning die Mind geeft in je mentale processen.

Als je leert begrijpen dat Mind en jouw persoonlijke intellect kunnen samenwerken om het beste uit jou te halen, dan heb je er ineens een bondgenoot bij in het meest persoonlijke deel van jezelf. Mind betreft dus niet alleen je fysieke processen (je vertering, je hartslag, je ademhaling, je celvervanging, etc., etc.) Dit principe ondersteunt ook je mentale processen. Dat is minder bekend.  En helpt je dus, als je dat toestaat, om weer tot mentale rust te komen. Dat is de kracht van het begrip van 3P.

Waar komt het vandaan?

Als voorbeeld: een eencellig wezen, bijvoorbeeld een amoebe, heeft niet eens hersenen. Die wordt volledig begeleid door Mind, van ontstaan, via leven  tot de dood. Mind regelt het volledige proces. Pas bij meercelligen (zoals wij) ontstond er behoefte aan -in eerste instantie- regulering, en later ook aan mentale processen. En nou moeten we alleen nog leren, dat we onze persoonlijke mentale processen (vanuit je hersenen) wat minder serieus moeten nemen.

In de evolutie hebben wij geleerd te vertrouwen op onze persoonlijke "Mind" om te overleven. Daarvoor is een complex process van waarnemen, gevoel en stress opgebouwd om om te gaan met al die biologische processen. In deze tijd lopen die processen ons vaak voor de voeten. En veroorzaken stress.

Het enige wat je binnen 3P hoeft te leren is te snappen, dat als je persoonlijke gedachten wat minder serieus neemt, je vanzelf mentaal weer tot rust komt.

Wil je hier meer over weten: Op deze pagina leg ik kort uit hoe het begrip werkt. Als je meer wilt lezen, ik heb ook een e-book, wat je hier kunt downloaden. Wil je meer weten over de oorspronkelijke verwoorder en initiator van de drie principes, Sydney Banks, ga dan naar deze site.